Факультет харчових технологій та екології
- Деталі
-
Опубліковано: 01 квітня 2014
Розвиток харчових і переробних підприємств України значною мірою залежить від забезпечення цих підприємств належними кваліфікованими кадрами.
На початку 90-х років в Україні було тільки два вищі навчальні заклади (у м. Києві та Одесі), які готували фахівців у галузі м’ясо- та молокопереробного виробництва.
Спеціалістів ветеринарної медицини, які б займалися ветеринарно-санітарним контролем на переробних підприємствах та в лабораторіях ветсанекспертизи ринків, готували на цей час тільки в Росії (у м. Москві).
З 1991 року у Львівській академії ветеринарної медицини розпочато підготовку спеціалістів (лікарів ветеринарної медицини зі спеціалізацією ветеринарна санітарія і ветсанекспертиза та інженерів-технологів) для роботи на підприємствах м’ясної і молочної промисловості, фермерських господарствах різних форм власності, лабораторіях ветсанекспертизи ринків та лабораторіях і підприємствах державної ветеринарної медицини, а також у науково-дослідних та проектно-конструкторських установах.
Відповідно до листа Державного комітету народної освіти СРСР від 20 червня 1991 року за № 90-10-1/16 та ухвали Головного управління вищих навчальних закладів при Міністерстві сільського господарства і продовольства СРСР від 21 червня 1991 року за № 094-2 академії було надано право провести набір студентів на перший курс за такими спеціальностями та спеціалізаціями: технологія м’яса та м’ясних виробів; технологія молока та молочних продуктів; ветеринарна медицина (спеціалізація – ветсанітарія, ветсанекспертиза і гігієна переробки продуктів тваринництва).
У 1991 році академія вперше провела набір студентів на згадані спеціальності і спеціалізації в кількості 172 особи. Для забезпечення належної підготовки майбутніх спеціалістів — технологів м’ясо- і молокопереробного виробництва та створення відповідної матеріально-технічної бази Головним управлінням вищих навчальних закладів Міністерства сільського господарства СРСР від 13 вересня року за № 094-135 академії було дано дозвіл на відкриття санітарно-технологічного факультету.
На основі цих документів було видано наказ ректора професора Кравціва Р.Й. за № 38 від 18 вересня 1991 року «Про організацію санітарно-технологічного факультету». У 2004 році факультет був перейменований на факультет харчових технологій, а з 2011 року – на факультет харчових технологій та екології.
Першим деканом факультету і до 2003 року був професор Береза Іван Григорович, а з 2003 року і по червень 2014 року – кандидат технічних наук, доцент Варивода Юрій Юрійович, а з липня 2014 року кандидат ветеринарних наук, доцент Паска Марія Зіновіївна.
Заступниками декана упродовж існування факультету були: професор Ціж Богдан Романович, доценти Назаревич Лев Євгенович, Хміляр Дмитро Дмитрович, Біленчук Роман Васильович, Васерук Наталія Ярославівна. З вересня 1991 року секретарем деканату працює Кирилів Любов Василівна.
Сьогодні на факультеті функціонує 6 кафедр: біохімії, біотехнології та загальної хімії (зав. кафедри — к.б.н. професор університету Галяс В.Л.); загальнотехнічних дисциплін (зав. кафедри — д.т.н. професор Ціж Б.Р.); екології та біології (зав. кафедри — д.с-г.н. професор Параняк Р.П.); технології молока та молочних продуктів (зав. кафедри — д.б.н. професор Цісарик О.Й.); технології м’яса, м’ясних та олійножирових виробів (зав. кафедри — к.в.н. доцент Паска М.З.); фізики і математики (зав. кафедри — к.ф-м.н. професор університету Федишин Я.І.). Викладачі з науковими ступенями складають 78 відсотків.
Сьогодні на факультеті навчається біля 500 студентів. Багато з них залучені до наукової праці, беруть участь у гуртках художньої самодіяльності і спортивних секціях.
Дипломи інженерів-технологів, лікарів ветеринарної медицини зі спеціалізацією ветеринарія та ветсанекспертиза, фахівців з екології та охорони навколишнього середовища, спеціалістів з управління якістю та економіки довкілля отримали у 1996-2012 роках 1500 випускників.
- Попередня
- Наступна >>